Solliciteren bij het wetenschappelijk bureau


Wil jij je bezighouden met wetenschappelijk juridisch onderzoek op het hoogste niveau? Onderzoek doen voor en meeschrijven aan conclusies en uitspraken van de Hoge Raad? Dan is de functie medewerker wetenschappelijk bureau iets voor jou! Solliciteer nu.

Functieomschrijving

De medewerkers van het wetenschappelijk bureau (WB) zijn een onmisbare schakel in het werk van de Hoge Raad en het daaraan verbonden parket dat de Hoge Raad adviseert. Bij de Hoge Raad werken ongeveer 270 collega’s. Er is een informele en betrokken werksfeer, met aandacht voor sociale activiteiten en persoonlijke ontwikkeling.

Als medewerker van het WB:

 • Schrijf je conceptadviezen of -uitspraken
 • Doe je ook het daarvoor benodigde juridisch onderzoek
 • Bespreek je de door jou opgestelde stukken met de advocaat-generaal of raadsheer met wie je werkt
 • Werk je vaak zelfstandig, maar ook in een team van getalenteerde collega’s met uiteenlopende professionele achtergronden
 • Krijg je de tijd om je te verdiepen in een zaak

Zo ben je nauw betrokken bij de totstandkoming van conclusies of arresten over belangrijke rechtsvragen die aan de Hoge Raad worden voorgelegd en werk je op het snijvlak van wetenschap en praktijk.

Bovendien maak je bij het WB onderdeel uit van een groep van zo’n honderd juristen, die werken binnen de sectoren civiel, straf of belasting.

Functie-eisen

 • Je hebt een master rechtsgeleerdheid (Nederlands, fiscaal of notarieel recht)
 • Met een masterdiploma fiscale economie aan een Nederlandse universiteit kun je ook solliciteren voor de belastingsector
 • Je hebt een aantal jaren relevante werkervaring
 • Publicaties strekken tot de aanbeveling
 • Je kunt analytisch werken en hebt goede schrijfvaardigheid
 • Je kunt zowel zelfstandig als in teamverband werken

De Hoge Raad is geïnteresseerd in zowel kandidaten met ervaring in de rechtspraktijk (bijvoorbeeld in de advocatuur, rechtspraak, belastingadviespraktijk of het bedrijfsleven), als kandidaten met een andere, bijvoorbeeld een rechtswetenschappelijke, achtergrond. Juristen met een brede ervaring, als ook meer gespecialiseerde juristen worden uitgenodigd om te solliciteren.

Bijzonderheden

Medewerkers van het WB zetten veelal na vijf à zes jaar een vervolgstap in hun carrière, vaak naar een functie als rechter, universitair (hoofd)docent, advocaat, belastingadviseur, wetgevingsjurist, beleidsmedewerker of officier van justitie. Om vervolgstappen te realiseren, stimuleert de Hoge Raad medewerkers van het WB zich zowel persoonlijk als vakinhoudelijk te verbreden en te verdiepen. Zo is er in overleg de mogelijkheid om gedurende het dienstverband naast het werk cursussen te volgen, te publiceren, te promoveren, op te treden als rechter-plaatsvervanger of andere in- of externe nevenactiviteiten te vervullen. Uitgangspunt is dat je een periode voor de raad en een periode voor het parket werkzaam bent. Het is mogelijk om in overleg een deel van de week thuis te werken.

De Hoge Raad hecht waarde aan een inclusieve en respectvolle werkomgeving, waar collega’s zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen, ongeacht hun achtergrond, geslacht, seksuele geaardheid, etniciteit, religie of handicap. Diversiteit in de vorm van verschillende achtergronden en perspectieven wordt bij de Hoge Raad gewaardeerd en erkend als een essentiële waarde die onze organisatie versterkt.

Arbeidsvoorwaarden en salariëring

Je begint met een tijdelijk contract dat bij goed functioneren kan leiden tot een vast dienstverband. Het salaris wordt afhankelijk van je aantal jaren werkervaring vastgesteld volgens de CAO Rijk, in eerste instantie volgens schaal 11. Schaal 11 heeft een maximum van € 5.586,12 bruto per maand bij een 36-urige werkweek, exclusief 16,37% Individueel Keuzebudget (IKB). Na één jaar bij de Hoge Raad te hebben gewerkt in de functie van medewerker wetenschappelijk bureau én bij 6 jaar relevante juridische werkervaring wordt bij goed functioneren het salaris vastgesteld volgens schaal 12. Schaal 12 kent een maximum van € 6.320,43 bruto per maand, exclusief 16,37% IKB. De Hoge Raad biedt uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals betaald ouderschapsverlof, een vervoersplan en de mogelijkheid om een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samen te stellen uit je IKB.

In de hiervoor genoemde bedragen is de CAO-loonsverhoging (8,5% + 50 euro bruto) per 1 juli 2024 niet meegenomen.

Solliciteren

Belangstellenden kunnen hun sollicitaties, inclusief curriculum vitae en cijferlijst sturen naar , onder vermelding van respectievelijk vacature WB civiel recht, strafrecht of belastingrecht. Het bijvoegen van één of enkele door jou geschreven juridische stukken wordt gewaardeerd.

Er zijn in 2024 drie sollicitatiedeadlines, waarna de sollicitatieprocedure plaatsvindt.

 • 28 januari
 • 26 mei
 • 27 oktober

Hoe solliciteer ik?

 • bekijk bij de functie-eisen of je kwalificeert
 • mail je motivatie, CV, cijferlijst en eventueel aanvullende publicaties naar  onder vermelding van vacature WB civiel recht, strafrecht of belastingrecht

Je kan gedurende het hele jaar solliciteren. Je sollicitatie wordt meegenomen in het eerstvolgende selectiemoment. Solliciteren kan tot en met:

 • 28 januari 2024
 • 26 mei 2024
 • 27 oktober 2024

Meer over de selectiemomenten en -data