Het gebouw van de Hoge Raad


Sinds 1 maart 2016 is de Hoge Raad gevestigd in een speciaal ontworpen modern, strak en transparant gebouw aan het Korte Voorhout in Den Haag.

Geschiedenis huisvesting

De Hoge Raad was van 1838 tot 1864 gevestigd in een bedompt gebouw in een hoek van het Binnenhof. In 1864 verhuisde de Hoge Raad naar een gebouw aan het Plein. Dit gebouw kreeg met name door de vorm van de gevel, al snel de bijnaam ‘het hondenhok’. Het werd grondig gerenoveerd, waarbij het onder andere werd voorzien van een nieuwe pui en een geheel nieuwe indeling en inrichting. Opdracht werd gegeven aan een aantal bekende Nederlandse beeldhouwers om beelden te ontwerpen van zes bekende juristen. Het gerenoveerde gebouw werd in 1938 opgeleverd. Tot 1988 hebben de beelden op het bordes voor het gebouw aan het Plein gestaan. In 1988 werd het gebouw aan het Plein gesloopt om plaats te maken voor de nieuwbouw (de ingang) van de Tweede Kamer.

De Hoge Raad nam in 1988 zijn intrek in het huis Huguetan aan het Lange Voorhout 34-36, waarin voorheen onder meer de Koninklijke Bibliotheek gevestigd was. Aan de achterzijde van dit prachtige stadspaleisje (in 1734 door de beroemde architect Daniël Marot gebouwd in opdracht van Adriënne Huguetan) is door de architect Penninck nieuwbouw aangebouwd, over de Kazernestraat heen naar de hoofdingang die aan een pleintje aan de Kazernestraat ligt.

Ook deze huisvesting werd te krap. In 2002 werd de belastingsector en de bedrijfsvoering ondergebracht in het voormalige huis Bentinck aan het Lange Voorhout.

Beelden voor het gebouw

Ontvangstruimte en kunst

Grote zittingszaal (L.E. Visser)