Actueel

Publicatie oud arrest uit 1968: het zgn. Ezelproces van schrijver Gerard Reve
Had schrijver Gerard Reve zich in publicaties schuldig gemaakt aan smalende godslasteringen zoals strafbaar gesteld in het toenmalige artikel 147 in het Wetboek van Strafrecht? De Hoge Raad beantwoordde deze vraag in 1968 ontkennend. Sinds vandaag staat de uitspraak van de Hoge Raad online op www.rechtspraak.nl.

Hoge Raad: fiscale waardering pensioenverplichtingen met voorgeschreven rekenrente van minimaal 4% niet in strijd met eigendomsrecht onder EVRM
Is het waarderingsvoorschrift in de Wet IB 2001 voor pensioenverplichtingen waarbij een rekenrente van ten minste 4 procent wordt gehanteerd, in strijd met het recht op ongestoord genot van eigendom van artikel 1 van het Eerste Protocol bij het EVRM? Deze vraag wordt in een arrest van de Hoge Raad van vandaag ontkennend beantwoord.

Vordering cassatie in het belang der wet over mogelijkheid toetsing door kinderrechter van perspectiefbesluit in de jeugdbescherming
Kan het perspectiefbesluit van een gecertificeerde instelling (GI) in de jeugdbescherming ter toetsing aan de kinderrechter worden voorgelegd? Volgens advocaat-generaal (AG) Lückers moet die vraag bevestigend worden beantwoord. Dat staat in een vordering tot cassatie in het belang der wet die vandaag is ingediend.

Hoge Raad: uitzendovereenkomst eindigt niet zonder meer bij ziekte van de uitzendkracht
Is een cao-bepaling die inhoudt dat een uitzendovereenkomst zonder meer eindigt in geval van ziekte van de uitzendkracht rechtsgeldig? De Hoge Raad beantwoordt deze vraag ontkennend in een uitspraak van vandaag. De Hoge Raad oordeelt dat in zo’n situatie de uitzendovereenkomst alleen kan eindigen als de inlener daadwerkelijk een verzoek doet tot beëindiging van de terbeschikkingstelling van de uitzendkracht.

Jaaroverzicht Commissie rechtseenheid bestuursrecht 2022
Vandaag, 9 maart 2023, hebben de vier hoogste bestuursrechters het jaaroverzicht van de Commissie rechtseenheid bestuursrecht over 2022 gepubliceerd. De commissie biedt met het jaaroverzicht inzicht in haar werkwijze en licht hierin haar werkzaamheden van het afgelopen jaar toe.

Publicatie oud arrest uit 1943: gemeentelijke verordening verbiedt het zich in het openbaar ontlasten maar valt daar dan ook plassen onder?
Soms staat de Hoge Raad voor een bijzondere vraag. In 1943 bijvoorbeeld moest de Hoge Raad zich uitspreken over de vraag of, als het bij gemeentelijke verordening verboden is zich in het openbaar te ‘ontlasten’, wildplassen dan ook onder dat verbod valt. Sinds vandaag staat de uitspraak van de Hoge Raad online op www.rechtspraak.nl.

Beslissing AG bij de Hoge Raad: nader onderzoek in zaak Zes van Breda
Advocaat-generaal (AG) Hofstee honoreert het verzoek tot nader onderzoek van advocaten Knoops en Knoops-Hamburger in de zaken tegen de drie mannelijke veroordeelden in de zaak van de Zes van Breda. De advocaten menen dat nader onderzoek nieuwe feiten/inzichten op zou kunnen leveren die mogelijk tot herziening van de zaak kunnen leiden. De ACAS (Adviescommissie Afgesloten Strafzaken) adviseerde in januari jl. de procureur-generaal (PG) bij de Hoge Raad een aantal aspecten nader te onderzoeken. De AG, namens de PG, bij de Hoge Raad volgt dit advies. Het gaat dus (nog) niet om een herzieningsaanvraag maar om nader onderzoek met het oog op een mogelijke herzieningsaanvraag.