De veroordeling van een verdachte wegens de moord op zijn ex-vriendin op 29 november 2018 in Rotterdam blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld. Wel moeten de strafoplegging en de vordering tot schadevergoeding van de moeder van het slachtoffer opnieuw door het gerechtshof worden behandeld en beoordeeld.
Er moet opnieuw worden beslist over de aansprakelijkheid van de Nederlandse Staat (hierna: de Staat) en een adoptiebemiddelingsorganisatie (hierna: de stichting) wegens het ontbreken van informatie over de afkomst en achtergrond van een vrouw die destijds als baby is geadopteerd. Dat adviseert advocaat-generaal (AG) Snijders de Hoge Raad in zijn conclusie van vandaag.
De herzieningsaanvraag in de zaak tegen een man die onherroepelijk is veroordeeld voor belaging (ook wel ‘stalking’ genoemd), bedreiging en eenvoudige belediging moet worden toegewezen. Dat adviseert procureur-generaal bij de Hoge Raad (PG) Bleichrodt de Hoge Raad in zijn conclusie van vandaag.
De veroordelingen van drie verdachten (verdachten D., H.V. en N.) voor onder meer betrokkenheid bij de diamantroof op de luchthaven Schiphol in februari 2005 blijven in stand. Dat geldt ook voor de veroordeling van een vierde medeverdachte (verdachte S.) wegens witwassen. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld.
De veroordeling wegens onder meer moord op een 19-jarige man en drie pogingen tot moord op 2 mei 2018 in de Krootstraat en de Krombekstraat in Amsterdam-Zuidoost blijft in stand. Dat geldt ook voor de opgelegde gevangenisstraf van 30 jaar. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld.