Podcast wetenschappelijk bureau


In deze twee afleveringen van de podcast gaat interviewer Hizir Cengiz in gesprek met juristen van het wetenschappelijk bureau, over hun werk bij de Hoge Raad. Ben je ook benieuwd naar het werk dat zij doen? Luister dan nu.

AFLEVERING 1

HOGE RAAD-SQUARE

Het wetenschappelijk bureau: Van advocaat naar de Hoge Raad

Deze jonge juristen wisselden hun baan als advocaat en belastingadviseur in voor het wetenschappelijk bureau van de Hoge Raad. Wat houdt hun werk in en hoe is het om samen te werken met de mensen die je studieboeken hebben geschreven? Wat betekent het om te werken op het snijvlak van wetenschap en praktijk? Drie juristen van het wetenschappelijk bureau van de Hoge Raad, Felicia Dekker, Linda Gruijthuijsen en Maikel Samsom, vertellen hoe het is om te werken voor een advocaat-generaal bij het parket bij de Hoge Raad. In deze aflevering stelt interviewer Hizir Cengiz je voor aan het wetenschappelijk bureau, waar zo’n honderd jonge juristen (ook wel WB’ers genoemd) werken.

spotify logo

AFLEVERING 2

HOGE RAAD-SQUARE

Het wetenschappelijk bureau: Werken met raadsheren

‘Ik wil uiteindelijk graag rechter worden’, vertelt Tessa. Dat treft: nu werkt ze namelijk al samen met raadsheren, bij het wetenschappelijk bureau van de Hoge Raad, de hoogste rechter in Nederland. Het is als voetballen op het hoogste niveau: ‘Af en toe mag je een voorzet geven waarmee je hoopt het spel verder te brengen’. Vier wetenschappelijk medewerkers vertellen over hun werk met de raadsheren, de rechters (m/v) in de Hoge Raad. Over vertrouwen krijgen in je eigen juridische capaciteiten én over de maatschappelijke impact die hun werk heeft: de zaken gaan altijd over échte mensen en de uitspraken hebben ook écht effect.

Interviewer Hizir Cengiz gaat weer in gesprek met vier jonge juristen van het wetenschappelijk bureau: Andrea Detweiler, Tessa de Groot, Roderick Keus en Dorith Dongelmans.

spotify logo

De Hoge Raad Podcast is een podcast van de Hoge Raad. U kunt geen rechten ontlenen aan uitspraken gedaan in deze podcast.

Opname en edit: Wauter Wormser, Michiel Eilbracht
Productie: Lola ’t Hart, Donya Imam
Logodesign: Dito Yudhiana
Tune: Michiel Eilbracht
Foto's: Edith de Waal


Hizir Cengiz is meester in de rechten, moderator en prijswinnend journalist. Hij schrijft columns en essays over vooral armoede, klassenmigratie en huiselijk geweld, voor onder andere De Correspondent en de Kanttekening. In Zaal 3 (Het Nationale Theater) maakt hij het maandelijkse interviewprogramma Xizir.

“Ik heb mijn juridische capaciteiten echt leren vertrouwen, doordat er serieus gekeken wordt naar wat jouw inbreng is

Maak kennis met medewerkers van het wetenschappelijk bureau

Linda Gruijthuijsen (29) werkt sinds 2022 bij het wetenschappelijk bureau, sector straf. Daarvoor werkte ze als strafrechtadvocaat. Ze studeerde strafrecht en internationaal recht aan de University of Cambridge en de Universiteit van Amsterdam.

Felicia Dekker (29) werkt sinds 2019 bij het wetenschappelijk bureau, sector belastingrecht. Ze studeerde fiscaal recht aan de Radboud Universiteit Nijmegen en begon haar loopbaan bij belastingadvieskantoor Meijburg. Felicia hoopt na haar carrière bij de Hoge Raad door te gaan in het douanerecht.

Maikel Samsom (30) werkt sinds 2023 bij het wetenschappelijk bureau, sector civiel. Daarvoor heeft hij als advocaat gewerkt in het aansprakelijkheids- en verzekeringsrecht. Hij heeft economie, rechten en filosofie gestudeerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Andrea Detweiler (40) studeerde fiscaal recht aan de Universiteit Leiden en international taxation law aan het International Tax Center. Zij heeft in de belastingadviespraktijk, in de rechtspraak en bij de Belastingdienst gewerkt. Van 2016 tot en met 2018 was zij verbonden aan het wetenschappelijk bureau, sector fiscaal, waar zij in 2020 terugkeerde.

Tessa de Groot (28 jaar) werkt sinds 2019 bij het wetenschappelijk bureau, sector straf. Tijdens haar master liep ze stage bij het WB, en dat beviel heel goed. Ze studeerde strafrecht aan de Universiteit Utrecht.

Roderick Keus (40 jaar) werkt sinds 2019 bij het Wetenschappelijk Bureau, sector civiel. Daarvoor werkte Roderick tien jaar in de (cassatie)advocatuur. Roderick heeft in Leiden gestudeerd.

Dorith Dongelmans (40 jaar) werkt sinds 2017 bij het wetenschappelijk bureau, sector civiel. Daarvoor werkte ze als advocaat en als juridisch adviseur bij een Ministerie. Ze studeerde aan de Universiteit Leiden. Per januari 2024 start ze als rechter in opleiding bij de rechtbank Rotterdam.