Mark Wissink nieuwe plv. procureur-generaal bij de Hoge Raad

19 maart 2021

De ministerraad heeft vandaag M.H. (Mark) Wissink (1962) voorgedragen voor benoeming tot plaatsvervangend procureur-generaal bij de Hoge Raad per 1 mei van dit jaar. Hij volgt Frans Langemeijer op die met ingang van die datum stopt. De heer Langemeijer zal worden benoemd tot advocaat-generaal in buitengewone dienst en zo nog enige tijd verbonden blijven aan het parket.

Mark Wissink 20210318 - 17

Mark Wissink is op dit moment werkzaam als advocaat-generaal van het parket bij de Hoge Raad, in de sectie civiel recht. Hij is tevens hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen en was eerder docent aan de Universiteit Leiden en advocaat.

De ministerraad heeft vandaag ook ingestemd met de benoeming van Edwin Bleichrodt als nieuwe procureur-generaal bij de Hoge Raad. Lees hier het nieuwsbericht over deze benoeming.

De procureur-generaal bij de Hoge Raad is een onafhankelijk en zelfstandig instituut binnen de rechterlijke organisatie dat los staat van het rechtscollege de Hoge Raad. Er is geen gezagsverhouding tussen de procureur-generaal en de Hoge Raad. De procureur-generaal en zijn plaatsvervanger geven leiding aan het parket bij de Hoge Raad waar de advocaten-generaal werkzaam zijn.  De belangrijkste taak van de leden van het parket is het geven van juridische adviezen aan de Hoge Raad, zogenoemde conclusies. Het parket behoort niet tot het Openbaar Ministerie.