Koning beëdigt Edwin Bleichrodt tot procureur-generaal

14 juli 2021

Zijne Majesteit de Koning heeft vanmorgen op Paleis Noordeinde prof. mr. F.W. (Edwin) Bleichrodt beëdigd. De heer Bleichrodt is benoemd tot procureur-generaal bij de Hoge Raad der Nederlanden.

Eerder dit jaar heeft de ministerraad heer Bleichrodt (1968) al voorgedragen voor benoeming tot procureur-generaal bij de Hoge Raad per 1 september van dit jaar. Hij is na een interne procedure door het parket bij de Hoge Raad als kandidaat voor deze functie aanbevolen. Hij zal Jos Silvis opvolgen, die na vijf jaar op 1 september a.s. vertrekt.

Beëdiging procureur generaal Edwin Bleichrodt
Foto: Wesley de Wit, Zaltbommel

De procureur-generaal geeft leiding aan het parket bij de Hoge Raad waar de advocaten-generaal werkzaam zijn. De voornaamste taak die de procureur-generaal heeft, betreft het geven van juridische adviezen, zogenoemde conclusies, aan de Hoge Raad. Meestal worden de conclusies door de advocaten-generaal in het parket namens de procureur-generaal genomen. De procureur-generaal heeft naast zijn taken en bevoegdheden op het gebied van cassatierechtspraak een aantal bijzondere taken.

Lees meer over de benoeming, inclusief een kort interview, in het nieuwsbericht 'Edwin Bleichrodt nieuwe procureur generaal Hoge Raad'.