Nu te beluisteren: podcast over het Wetenschappelijk Bureau

5 oktober 2023

Medewerkers van het Wetenschappelijk Bureau, ondersteunen de raad en het parket bij juridische adviezen en uitspraken. In twee afleveringen maak je kennis met het Wetenschappelijk Bureau en krijg een beeld van het werken als ‘WB-er’.

Het Wetenschappelijk Bureau van de Hoge Raad der Nederlanden bestaat in 2023 45 jaar.
Beluister de podcast via onze website of luister via Spotify.

AFLEVERING 1

HOGE RAAD-SQUARE

Het Wetenschappelijk Bureau: Van advocaat naar de Hoge Raad

Deze jonge juristen wisselden hun baan als advocaat en belastingadviseur in voor het Wetenschappelijk Bureau van de Hoge Raad. Wat houdt hun werk in en hoe is het om samen te werken met de mensen die je studieboeken hebben geschreven? Wat betekent het om te werken op het snijvlak van wetenschap en praktijk? Drie juristen van het Wetenschappelijk Bureau van de Hoge Raad, Felicia Dekker, Linda Gruijthuijsen en Maikel Samsom, vertellen hoe het is om te werken voor een advocaat-generaal bij het parket bij de Hoge Raad. In deze aflevering stelt interviewer Hizir Cengiz je voor aan het Wetenschappelijk Bureau, waar zo’n honderd jonge juristen (ook wel WB’ers genoemd) werken.

spotify logo

AFLEVERING 2

HOGE RAAD-SQUARE

Het Wetenschappelijk Bureau: Werken met raadsheren

‘Ik wil uiteindelijk graag rechter worden’, vertelt Tessa. Dat treft: nu werkt ze namelijk al samen met raadsheren, bij het Wetenschappelijk Bureau van de Hoge Raad, de hoogste rechter in Nederland. Het is als voetballen op het hoogste niveau: ‘Af en toe mag je een voorzet geven waarmee je hoopt het spel verder te brengen’. Vier wetenschappelijk medewerkers vertellen over hun werk met de raadsheren, de rechters (m/v) in de Hoge Raad. Over vertrouwen krijgen in je eigen juridische capaciteiten én over de maatschappelijke impact die hun werk heeft: de zaken gaan altijd over échte mensen en de uitspraken hebben ook écht effect.

Interviewer Hizir Cengiz gaat weer in gesprek met vier jonge juristen van het Wetenschappelijk Bureau: Andrea Detweiler, Tessa de Groot, Roderick Keus en Dorith Dongelmans.

spotify logo

De Hoge Raad Podcast is een podcast van de Hoge Raad. U kunt geen rechten ontlenen aan uitspraken gedaan in deze podcast.

Opname en edit: Wauter Wormser, Michiel Eilbracht
Productie: Lola ’t Hart, Donya Imam
Logodesign: Dito Yudhiana
Tune: Michiel Eilbracht
Foto: Edith de Waal


Hizir Cengiz is meester in de rechten, moderator en prijswinnend journalist. Hij schrijft columns en essays over vooral armoede, klassenmigratie en huiselijk geweld, voor onder andere De Correspondent en de Kanttekening. In Zaal 3 (Het Nationale Theater) maakt hij het maandelijkse interviewprogramma Xizir.