Advies AG aan Hoge Raad: veroordeling wegens dubbele poging moord op begraafplaats in Roermond kan in stand blijven

29 november 2022

De veroordeling van een man wegens het medeplegen van een dubbele poging tot moord op een begraafplaats in Roermond in april 2018 kan in stand blijven. Dat adviseert advocaat-generaal (AG) Harteveld de Hoge Raad in zijn conclusie van vandaag. Bij de schietpartij raakten twee mannen ernstig gewond.

De zaak

De aanleiding voor de schietpartij zou zijn gelegen in een ruzie tussen een van de twee hoofdverdachten (twee broers) en een van de twee slachtoffers over een meisje. De mannen hadden op 29 april 2018 met elkaar afgesproken bij begraafplaats Kitskensberg in Roermond. Na aankomst schoot een van de broers direct op de twee mannen die aankwamen. Deze mannen raakten ernstig gewond.

Het gerechtshof veroordeelde beide verdachten, net als de rechtbank, tot een gevangenisstraf van twaalf jaar wegens onder meer het medeplegen van een dubbele poging tot moord. Eén van de twee verdachten stelde beroep in cassatie in bij de Hoge Raad.

Cassatie(klachten)

De advocaat van de verdachte vraagt de Hoge Raad de uitspraak van het gerechtshof te vernietigen. In cassatie wordt erover geklaagd dat het hof het verzoek tot het horen van twee getuigen (de slachtoffers/aangevers) niet toereikend gemotiveerd heeft afgewezen en hun verklaringen vervolgens wel voor het bewijs heeft gebruikt.

Advies AG

Deze cassatieklacht slaagt volgens de AG niet. Het gerechtshof heeft de getuigenverzoeken afgewezen aan de hand van het juiste criterium. De beide getuigen waren al bij de rechtbank gehoord, ook over het onderwerp waarover de verdediging in hoger beroep nadere vragen wilde stellen. Het hof heeft vervolgens in zijn uitspraak uitgelegd waarom het de verklaringen betrouwbaar acht, in het bijzonder omdat die verklaringen op essentiële onderdelen en details elkaar ondersteunen een ook worden ondersteund door ander bewijs. Die uitleg van het hof is volgens de AG begrijpelijk en toereikend.

Uitspraak Hoge Raad

De uitspraak van de Hoge Raad is (voorlopig) bepaald op 24 januari 2023.

De conclusie van de advocaat-generaal is een onafhankelijk advies aan de Hoge Raad, die vrij is dat advies al dan niet te volgen. De advocaat-generaal maakt deel uit van het parket bij de Hoge Raad. Het parket bij de Hoge Raad is een zelfstandig, onafhankelijk onderdeel van de rechterlijke organisatie. Het behoort niet tot het Openbaar Ministerie.

Publicatie op rechtspraak.nl

ECLI:NL:PHR:2022:1066