Programma open dag Hoge Raad op zaterdag 17 september

5 juli 2022

De jaarlijkse open dag van de Hoge Raad vindt dit jaar plaats op zaterdag 17 september, weer in geheel fysieke vorm. Van 10.00 tot 17.00 uur staan de deuren van het gebouw aan het Korte Voorhout 8 in Den Haag open voor het publiek. Vooraf aanmelden hoeft niet. De toegang is gratis.

Er is voor de gehele dag een divers programma samengesteld. Het programma is er weer zoveel mogelijk op gericht leden van de Hoge Raad en het parket bij de Hoge Raad en medewerkers te ontmoeten en in gesprek met elkaar te gaan. Het programma ziet er als volgt uit.

Grote zittingszaal

Ochtend (10.30 – 11.30 uur)
Een gesprek over een aantal interessante (afgeronde) zaken uit de praktijk van de Hoge Raad. Het gesprek wordt geleid door een (pers)raadsheer.

Tussen de middag (12.00 – 13.00 uur)
Een ronde tafel/panelgesprek met Dineke de Groot, president van de Hoge Raad, Edwin Bleichrodt, procureur-generaal bij de Hoge Raad en Jan van Zanen, burgemeester gemeente Den Haag over het thema ‘vrede en (grond)recht’, een combinatie van de wapenspreuk van Den Haag en het thema van het jaarverslag van de Hoge Raad.

Middag (13.30 – 16.30 uur)
In de middag wordt twee keer het spel ‘Het geheim van de raadkamer’ gespeeld aan de hand van een civiele casus en een strafrechtelijke casus. Het spel is interactief en wordt begeleid door twee raadsheren uit het desbetreffende rechtsgebied.

13.30 – 14.45 uur: Raadkamerspel 1
15.15 – 16.30 uur: Raadkamerspel 2

Kleine zittingszaal

Altijd al willen weten wat een raadsheer of een advocaat-generaal precies doet? In de kleine zittingszaal vinden elk uur ontmoetingen plaats met een raadsheer in de Hoge Raad of een advocaat-generaal (AG) bij de Hoge Raad (meet the judge en meet the AG). Zij geven op geheel eigen wijze een inkijkje in hun dagelijks werk en beantwoorden vragen.

Doorlopende onderdelen van het programma

Schilderij 'Hoge Raad'

Schilderij Helen Verhoeven

Bij het schilderij ‘De Hoge Raad’ van Helen Verhoeven dat in de ontvangstruimte in het gebouw van de Hoge Raad hangt, wordt uitleg gegeven over wat er allemaal op het schilderij te zien is. Op de website van de Hoge Raad staat het schilderij in een interactieve variant. Daarbij is het mogelijk een aantal afbeeldingen van het schilderij te vergroten door er met de muis overheen gaan. Op verschillende interessante plekken op het schilderij verschijnt dan een toelichting.

Informatiestand
In de ontvangstruimte zal een informatiestand staan met allerlei informatie over de Hoge Raad. Er zijn medewerkers van de Hoge Raad beschikbaar die al uw vragen beantwoorden. In de informatiestand kunt u ook het online jaarverslag bekijken, de virtuele tour die ook nu al beschikbaar is op de website van de Hoge Raad en via verschillende video’s waarin u wordt rondgeleid in en om het gebouw. Daarbij komen onder meer de zes beelden voor het gebouw, de spreuk van Hugo de Groot "UBI IUDICIA DEFICIUNT INCIPIT BELLUM" en de grote zittingszaal aan bod. Het is ook mogelijk bij de informatiestand ‘De Hoge Raad voor dummies’ te kopen. Ook wordt bij de informatiestand de Hoge Raad-quiz uitgereikt met tien vragen over de Hoge Raad.

Togaselfie
Het is op de open dag mogelijk om in toga een ‘togaselfie’ te maken met als achtergrond de grote zittingszaal van de Hoge Raad.

Kinderhoek
Voor de kinderen wordt een speciale kinderhoek ingericht. Er zal worden voorgelezen en er liggen kleurplaten met kleurpotloden.

Meer weten?

Volg ons de komende tijd op de website www.hogeraad.nl, Twitter (@hogeraad), Instagram (@hogeraaddernederlanden) of Facebook (Hoge Raad der Nederlanden) voor het laatste nieuws.

Het weekend van 17 september vindt ook het Prinsjesfestival plaats; het jaarlijkse evenement in Den Haag waarmee gevierd wordt dat we een democratie zijn en iedereen in dit land meetelt en ertoe doet. Kijk op de website van het Prinsjesfestival wat er nog meer te doen is in de stad.