Advies AG aan Hoge Raad: veroordeling wegens verkrachting en fatale mishandeling 68-jarige vrouw in Amsterdam in stand laten

12 juli 2022

De veroordeling van een man wegens de verkrachting en fatale mishandeling van een 68-jarige vrouw in Amsterdam in april 2019 kan in stand blijven. Dat adviseert advocaat-generaal (AG) Aben de Hoge Raad in zijn conclusie van vandaag.

De zaak

De vrouw maakte op 21 april 2019 rond 21.00 uur een wandeling in haar buurt Buitenveldert toen de man haar pad kruiste. De man, die zes liter bier had gedronken, raakte op enig moment buiten zinnen. Hij wierp de vrouw op de grond en verkrachtte haar. Rond 21.30 uur kreeg de politie meldingen van bewoners van een nabijgelegen flat, die buiten geschreeuw hoorden. Getuigen zagen de man onder het balkon van de flat. Hij schreeuwde en trapte tegen het hoofd van de vrouw, die toen al roerloos op de grond lag. De man werd kort hierna aangehouden, terwijl hij in gevecht was met een buurtbewoner. De 68-jarige vrouw werd in comateuze toestand naar het ziekenhuis gebracht. Uit dit coma werd zij niet meer wakker: ze overleed op 10 juni 2019. De verdachte werd na zijn aanhouding opgenomen in een observatiekliniek en uitgebreid onderzocht. Op basis daarvan hebben deskundigen vastgesteld dat hij op het moment van zijn aanval in een psychose verkeerde.

Zowel de rechtbank als het hof veroordeelde de man tot een gevangenisstraf van zes jaar en tbs met dwangverpleging wegens verkrachting en doodslag. De verdachte stelde tegen de uitspraak van het hof beroep in cassatie in bij de Hoge Raad.

Cassatie(klachten)

De advocaat van de verdachte vraagt de Hoge Raad de uitspraak van het gerechtshof te vernietigen. In cassatie wordt geklaagd over het door het hof afgewezen verzoek van de verdediging om een nieuw gedragskundig onderzoek naar de verdachte te laten plaatsvinden. Door het verstrijken van de tijd zou de verdachte meer mogelijkheden hebben gehad tot zelfreflectie en een nieuw onderzoek zou kunnen leiden tot een ander oordeel over de toerekeningsvatbaarheid van de verdachte.

Advies AG

De AG is van mening dat deze cassatieklacht niet slaagt. Het gerechtshof heeft vastgesteld dat een van de deskundigen op de zitting heeft verklaard dat de kans klein is dat nader onderzoek van de verdachte leidt tot nieuwe informatie en (andere) inzichten. In het vraaggesprek voorafgaand aan deze conclusie blijkt dat de deskundige van mening is dat de omstandigheden, gelet op wat zij op de zitting van de verdachte heeft gezien, niet zijn veranderd. In dit geval heeft het hof volgens de AG dan ook kunnen oordelen dat de noodzaak van een nieuw onderzoek niet is gebleken en dat dat oordeel ook begrijpelijk is gemotiveerd.

In verband met de duur van de procedure adviseert de AG de opgelegde gevangenisstraf iets te verlagen.

Uitspraak Hoge Raad

De uitspraak van de Hoge Raad is voorlopig bepaald op 4 oktober 2022.

De conclusie van de advocaat-generaal is een onafhankelijk advies aan de Hoge Raad, die vrij is dat advies al dan niet te volgen. De advocaat-generaal maakt deel uit van het parket bij de Hoge Raad. Het parket bij de Hoge Raad is een zelfstandig, onafhankelijk onderdeel van de rechterlijke organisatie. Het behoort niet tot het Openbaar Ministerie.

Publicatie op rechtspraak.nl

ECLI:NL:PHR:2022:696