Veroordeling wegens dubbele poging moord op begraafplaats in Roermond blijft in stand

20 december 2022

De veroordeling van een man wegens het medeplegen van een dubbele poging tot moord op een begraafplaats in Roermond in april 2018 blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld. Bij de schietpartij raakten twee mannen ernstig gewond.

De zaak

De aanleiding voor de schietpartij zou zijn gelegen in een ruzie tussen een van de twee hoofdverdachten (twee broers) en een van de twee slachtoffers over een meisje. De mannen hadden op 29 april 2018 met elkaar afgesproken bij begraafplaats Kitskensberg in Roermond. Na aankomst schoot een van de broers direct op de twee mannen die aankwamen. Deze mannen raakten ernstig gewond.

Het gerechtshof veroordeelde beide verdachten, net als de rechtbank, tot een gevangenisstraf van twaalf jaar wegens onder meer het medeplegen van een dubbele poging tot moord. Eén van de twee verdachten stelde beroep in cassatie in bij de Hoge Raad.

Cassatie(klachten)

De advocaat van de verdachte vroeg de Hoge Raad de uitspraak van het gerechtshof te vernietigen. In cassatie werd erover geklaagd dat het hof het verzoek tot het horen van twee getuigen (de slachtoffers/aangevers) niet toereikend gemotiveerd heeft afgewezen en hun verklaringen vervolgens wel voor het bewijs heeft gebruikt.

Oordeel Hoge Raad

De Hoge Raad oordeelt – overeenkomstig de conclusie van de advocaat-generaal - dat deze cassatieklachten niet slagen. Hij heeft deze klachten zonder inhoudelijke motivering afgedaan omdat ze niet tot vernietiging kunnen leiden en geen juridisch belangrijke nieuwe vragen oproepen.

Omdat het hof bij de oplegging van gijzeling met betrekking tot de schadevergoedingsmaatregel de bij wet bepaalde totale maximale duur daarvan heeft overschreden, heeft de Hoge Raad de uitspraak alleen op dat punt vernietigd en aangepast.

Publicatie op rechtspraak.nl

ECLI:NL:HR:2022:1904