(Online) Open dag Hoge Raad op zaterdag 18 september 2021

10 september 2021

De jaarlijkse open dag van de Hoge Raad vindt dit jaar plaats op zaterdag 18 september 2021 tijdens het Prinsjesfestival; het jaarlijkse evenement in Den Haag waarmee gevierd wordt dat we een democratie zijn en iedereen in dit land meetelt en ertoe doet.

Net als vorig jaar zal de open dag van de Hoge Raad in verband met de mogelijk nog geldende coronamaatregelen in aangepaste vorm plaatsvinden: deels fysiek (u kunt zich niet meer aanmelden) en grotendeels online en voor iedereen via een livestream te volgen. De link naar de livestream staat zaterdagochtend 18 september vanaf 08.00 uur op de homepage van de website, www.hogeraad.nl.

Het programma van de open dag bestaat onder meer uit lezingen van en gesprekken met president Dineke de Groot en procureur-generaal Edwin Bleichrodt. Hierop aansluitend vindt een ontmoeting plaats met respectievelijk een raadsheer in en een advocaat-generaal bij de Hoge Raad.

Globaal programma

Ochtend (van 10.00 tot 11.30 uur)

open dag 2021 ochtend
President Dineke de Groot en raadsheer Martin Kuijer

In gesprek met president Dineke de Groot
Om 10.00 uur start de open dag met een inleidend gesprek tussen de dagvoorzitter en Dineke de Groot, president van de Hoge Raad. Dit gaat o.a. over het instituut de Hoge Raad in brede zin en de rol van de president. Uiteraard is er ruim gelegenheid voor vragen aan Dineke de Groot, vanuit het publiek in de zaal en vanuit het publiek dat via de livestream aanwezig is.

Gesprek met raadsheer Martin Kuijer
Na dit deel van het programma wordt om 11 uur door Martin Kuijer ingezoomd op de functie van raadsheer in de Hoge Raad. Onder leiding van de dagvoorzitter zal met hem een interactief gesprek plaatsvinden over het praktische werk van raadsheer in de Hoge Raad.

Tussen de middag (van 12.30 - 13.30 uur)
Vanaf 12.30 uur kunt u meekijken met een live boekpresentatie. Het boek 'Eerlijk' geschreven door Kars Veling zal worden aangeboden aan president van de Hoge Raad, Dineke de Groot. Daarna wordt n.a.v. het boek door een brugklas een rollenspel gespeeld in de grote zittingszaal.

Middag (van 14.00 – 15.30 uur)

open dag 2021 middag
Procureur-generaal Edwin Bleichrodt en advocaat-generaal Ruth de Bock

Lezing en gesprek met procureur-generaal Edwin Bleichrodt
Het middagdeel start om 14 uur met een lezing door Edwin Bleichrodt, procureur-generaal bij de Hoge Raad, over onder meer het instituut Procureur-Generaal en zijn parket en de rol en bijzondere taken van de procureur-generaal. Na de lezing zal er gelegenheid zijn voor Edwin Bleichrodt, onder leiding van de dagvoorzitter, om vragen te beantwoorden, vanuit het publiek in de zaal en vanuit het publiek dat via de livestream aanwezig is.

Gesprek met advocaat-generaal Ruth de Bock
Na dit deel van het programma wordt om 15 uur door Ruth de Bock ingezoomd op de functie van advocaat-generaal. Onder leiding van de dagvoorzitter zal met haar een interactief gesprek plaatsvinden over het praktische werk van advocaat-generaal bij de Hoge Raad.

Doorlopende onderdelen van het programma

Schilderij 'Hoge Raad'
Tijdens een ‘normale open dag’ staat er iemand bij het schilderij ‘De Hoge Raad’ van Helen Verhoeven om uitleg te geven over wat er allemaal op het schilderij te zien is. Dat wordt dit jaar online gedaan. Op de website kan de bezoeker een aantal afbeeldingen van het schilderij vergroten en er met de muis overheen gaan. Op verschillende interessante plekken op het schilderij verschijnt dan een toelichting.

Virtueel een kijkje nemen in het gebouw
Het is op de open dag mogelijk om virtueel een kijkje te nemen in het gebouw. Dat kan via de virtuele tour die ook nu al beschikbaar is en via verschillende video’s waarin u wordt rondgeleid in en om het gebouw. Daarbij komen onder meer de zes beelden voor het gebouw, de spreuk van Hugo de Groot "UBI IUDICIA DEFICIUNT INCIPIT BELLUM" en de grote zittingszaal aan bod.

Meer weten?

Volg ons de komende tijd op Twitter (@hogeraad), Instagram (@hogeraaddernederlanden) of Facebook (Hoge Raad der Nederlanden) voor het laatste nieuws.

Kijk op de website van het Prinsjesfestival wat er nog meer te doen is in de stad.