Veroordeling voor ‘klikomoord’ Nieuwerkerk a/d IJssel blijft in stand

9 februari 2021

De veroordeling wegens de moord op een man op 2 augustus 2014 in Nieuwerkerk aan den IJssel blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld. Vanwege de wijze waarop het lichaam van het slachtoffer na het misdrijf is verborgen, staat de zaak ook wel bekend als de ‘klikomoord’.

De zaak

Een van de medeverdachten had in het kader van drugshandel een zakelijke relatie met het latere slachtoffer. Deze medeverdachte had een ander ingeschakeld en betaald om het slachtoffer om het leven te brengen. Het hof achtte bewezen dat de verdachte degene is geweest die het slachtoffer heeft gedood. In opdracht van de medeverdachte is het slachtoffer naar een woning gelokt, daar door de verdachte opgewacht en met een hagelgeweer doodgeschoten. Het gerechtshof veroordeelde de verdachte wegens onder meer het medeplegen van moord tot een gevangenisstraf van veertien jaar. De verdachte stelde beroep in cassatie in.

Cassatie(klachten)

In de cassatieprocedure vroegen de advocaten van de verdachte de Hoge Raad de veroordeling te vernietigen. Er werd onder meer geklaagd over het oordeel van het hof dat de verklaringen van een getuige voor het bewijs mogen worden gebruikt terwijl de advocaten niet een behoorlijke en effectieve mogelijkheid hebben gehad om deze getuige te ondervragen. Verder werd geklaagd over het afwijzen van het verzoek tot het houden van een reconstructie in de woning waar de levensberoving heeft plaatsgevonden.

Oordeel Hoge Raad

De Hoge Raad oordeelt dat deze cassatieklachten niet slagen. Hij heeft deze klachten zonder inhoudelijke motivering afgedaan omdat ze niet tot vernietiging kunnen leiden en geen juridische belangrijke nieuwe vragen oproepen.

In verband met de duur van de procedure wordt de opgelegde gevangenisstraf dertien jaar en acht maanden.

Uitspraak op rechtspraak.nl

ECLI:NL:HR:2021:160