Advies AG aan Hoge Raad: vrijspraak ouders overleden baby in stand laten

3 maart 2020

De vrijspraak van de ouders wegens betrokkenheid bij de dood van hun acht maanden oude zoontje in Arnhem in 2010 dient in stand te blijven. Dat adviseert advocaat-generaal (AG) Vegter de Hoge Raad in zijn conclusies van vandaag.

De zaak

Op 29 augustus 2010 overleed het jongetje. Zijn ouders werden voor zijn dood verantwoordelijk gehouden en zijn als verdachten vervolgd wegens het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel, dood door schuld en het in hulpeloze toestand achterlaten van de baby.

Rechtbank en hof

De rechtbank veroordeelde de vader destijds wegens mishandeling met de dood tot gevolg tot een gevangenisstraf van 46 maanden en sprak de moeder vrij. In hoger beroep zijn beide verdachten vrijgesproken. Het hof vond wel aannemelijk geworden dat het kind een niet-natuurlijke dood is gestorven, maar zag geen wettig en overtuigend bewijs wie van de twee ouders verantwoordelijk was voor de geweldshandelingen. Om te voorkomen dat een onschuldige zou worden veroordeeld, zo oordeelde het hof, kon het niet anders dan de beide verdachten vrijspreken.

Cassatie(klachten)

Het OM is het niet eens met deze vrijspraken en stelde beroep in cassatie in. Het OM zet in de cassatieklachten vraagtekens bij de motivering van de vrijspraken van het hof en vindt ook dat het hof de wet niet goed heeft toegepast. Slagen deze klachten volgens de Hoge Raad, dan zal het hof zich wederom moeten buigen over de strafrechtelijke verwijten die het OM de verdachten maakt.

Standpunt AG

In de visie van de AG gaan de cassatieklachten echter niet op. Volgens hem heeft het hof in dit geval de verdachten kunnen vrijspreken en zijn de vrijspraken ook voldoende gemotiveerd. Hij adviseert de Hoge Raad dan ook om de cassatieberoepen van het OM te verwerpen. Als de Hoge Raad dat advies overneemt, zijn de vrijspraken definitief.

Uitspraak Hoge Raad

De uitspraak van de Hoge Raad is voorlopig bepaald op 14 april 2020.

De conclusie van de advocaat-generaal is een onafhankelijk advies aan de Hoge Raad, die vrij is dat advies al dan niet te volgen. De advocaat-generaal maakt deel uit van het parket bij de Hoge Raad. Het parket bij de Hoge Raad is een zelfstandig, onafhankelijk onderdeel van de rechterlijke organisatie. Het behoort niet tot het Openbaar Ministerie.

Uitspraken op rechtspraak.nl

ECLI:NL:PHR:2020:182

ECLI:NL:PHR:2020:183