Veroordelingen voor dodelijk ongeluk mestsilo Makkinga definitief

16 juni 2020

De veroordelingen van een bedrijf dat zich bezighoudt met het mixen en pompen van mest en de bestuurder van dit bedrijf wegens strafbare feiten in verband met een dodelijk ongeluk bij het schoonmaken van een mestsilo in Makkinga in 2013, blijven in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld.

De zaak

Bij het schoonmaken van de mestsilo op 19 juni 2013 in Makkinga kwamen drie mensen om het leven en raakte één persoon zwaar gewond. Het OM vervolgde het bedrijf en zijn bestuurder wegens overtredingen van de Arbeidsomstandighedenwet. Het gerechtshof veroordeelde beide verdachten. Volgens het hof is de bestuurder als feitelijk leidinggever in ernstige mate tekortgeschoten in zijn zorgplicht voor de medewerkers. Hij werd veroordeeld tot een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf en een taakstraf van 240 uur. Het bedrijf kreeg als aansprakelijke rechtspersoon een boete van 100.000 euro opgelegd. In beide zaken werd beroep in cassatie ingesteld.

Cassatie(klachten)

De advocaat van beide verdachten vraagt de Hoge Raad de veroordeling door het hof te vernietigen. De ingediende cassatieklachten gaan grotendeels over de onderbouwing van de bewezenverklaring. Volgens de advocaat is het gevaar niet veroorzaakt door het bedrijf. Het gevaar zou zijn ontstaan doordat spuiwater, een afvalproduct van luchtwassers in varkenstallen, aan de mest in de silo was toegevoegd, terwijl dit niet aan het bedrijf was gemeld. Daardoor zouden het bedrijf en de bestuurder niet hebben geweten dat bij het schoonmaken van de silo levensgevaar of ernstige schade aan de gezondheid van de werknemers ontstond of te verwachten was.

Oordeel Hoge Raad

De Hoge Raad oordeelt dat deze cassatieklachten niet slagen. De Hoge Raad heeft de klachten zonder inhoudelijke motivering afgedaan omdat deze ongegrond zijn en geen juridisch belangrijke nieuwe vragen oproepen. De veroordelingen blijven dan ook in stand.

In verband met de duur van de procedure wordt de opgelegde taakstraf voor de bestuurder 228 uur en de boete voor het bedrijf 97.500 euro.

Uitspraken op rechtspraak.nl

ECLI:NL:HR:2020:1051
ECLI:NL:HR:2020:1053