Veroordelingen wegens steekpartij rond drugsdeal blijven in stand

11 februari 2020

De veroordeling van twee verdachten wegens een steekpartij rond een drugsdeal op 15 oktober 2015 in de gemeente Geldermalsen blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld.

De zaak

De zaak gaat kort gezegd over het volgende. Het latere slachtoffer zat bij de twee verdachten en een medeverdachte in de auto vanwege een drugsdeal. Hij had op dat moment een groot geldbedrag bij zich. Tijdens de rit hebben de twee verdachten en hun medeverdachte het slachtoffer bevolen om hen het geld te geven. In reactie hierop richtte het slachtoffer een alarmpistool op de bestuurder. Vervolgens pakten de verdachten elk een mes en hebben zij meermalen ingestoken op het slachtoffer, terwijl die de rijdende auto probeerde te verlaten. Hij liep daardoor meerdere ernstige verwondingen op. Het gerechtshof veroordeelde de verdachten voor het medeplegen van poging tot doodslag tot gevangenisstraffen van 4 jaar. De twee verdachten stelden beroep in cassatie in bij de Hoge Raad.

Cassatieklachten

De advocaten van de verdachten vragen de Hoge Raad de beslissing van het Hof te vernietigen. Ze zijn van mening dat het gerechtshof ten onrechte het beroep op noodweer heeft verworpen.

Oordeel Hoge Raad

De Hoge Raad heeft deze cassatieklacht verworpen. Het Hof heeft geoordeeld dat sprake was van een ‘ripdeal’ door de verdachten en de medeverdachte, en dat het slachtoffer zelf uit noodweer handelde toen hij het alarmpistool op de bestuurder richtte om zichzelf en/of het geld dat hij bij zich had te beschermen. Daarmee was sprake van een situatie dat de verdachten zich op hun beurt verdedigden tegen iemand die zelf uit noodweer handelt als reactie op een daarvoor gepleegde aanval. In zo’n situatie komt een verdachte geen beroep op noodweer toe. Dit oordeel van het Hof is juridisch juist.

Met de uitspraak van de Hoge Raad zijn de veroordelingen definitief.

Uitspraken op rechtspraak.nl

ECLI:NL:HR:2020:235

ECLI:NL:HR:2020:236