Veroordeling wegens moord op 80-jarige moeder in Amsterdam blijft in stand

8 december 2020

De veroordeling van een verdachte wegens de moord op zijn 80-jarige moeder in Amsterdam in 2016 blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld.

De zaak

De vrouw werd op 12 juni 2016 in de vroege ochtend onder verdachte omstandigheden dood in bed aangetroffen. In haar bloed werd oxycodon, een ‘variant’ van morfine, gevonden en die stof kon gezien de hoeveelheid de dood verklaren. Eén van de zonen en zijn vrouw werden aangehouden en vervolgd wegens betrokkenheid bij haar dood door toediening van de oxycodonpillen. De zoon werd door het hof veroordeeld wegens moord tot vijftien jaar en negen maanden gevangenisstraf; zijn vrouw werd vrijgesproken. De man stelde tegen zijn veroordeling beroep in cassatie in.

Cassatie(klachten)

De advocaat van de verdachte vraagt de Hoge Raad de veroordeling te vernietigen. Hij klaagt onder meer over de motivering van de bewezenverklaring van moord. Het bewijs zou niet voldoende sluitend zijn.

Oordeel Hoge Raad

De Hoge Raad oordeelt dat deze cassatieklacht niet slaagt. Hij heeft de klacht zonder inhoudelijke motivering afgedaan omdat deze ongegrond is en geen juridisch belangrijke nieuwe vragen oproept.

Met de uitspraak van de Hoge Raad is de veroordeling wegens moord en de opgelegde gevangenisstraf van vijftien jaar en negen maanden definitief.

Uitspraak op rechtspraak.nl

ECLI:NL:HR:2020:1938