Veroordelingen tot 25 en 22 jaar gevangenisstraf wegens liquidatie in Leiden definitief

21 april 2020

De veroordeling van 2 verdachten wegens het medeplegen van de moord op een Turkse zakenman op 14 juni 2016 in Leiden, blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld.

De zaak

De 50-jarige man werd op klaarlichte dag doodgeschoten in de Gieterijstraat in Leiden. Uit onder andere getuigenverklaringen volgde dat bij de schietpartij 2 personen waren betrokken. Een van de twee schoot met een pistoolmitrailleur en de andere bestuurde de auto. Het slachtoffer overleed 2 dagen na de schietpartij als gevolg van meer dan 30 schotwonden. De twee verdachten konden worden aangehouden en zijn vervolgd. Het gerechtshof veroordeelde de verdachten onder meer wegens het medeplegen van de moord tot respectievelijk 25 (voor de schutter) en 22 jaar (voor de bestuurder van de auto) gevangenisstraf. Beide verdachten stelden beroep in cassatie in.

Cassatieklachten

De advocaten van de verdachten vragen de Hoge Raad de uitspraak van het hof te vernietigen. Zij hebben verschillende cassatieklachten naar voren gebracht.

Oordeel Hoge Raad

De Hoge Raad is van oordeel dat deze cassatieklachten niet slagen en heeft de klachten zonder inhoudelijke motivering afgedaan omdat deze ongegrond zijn en geen juridisch belangrijke nieuwe vragen oproepen. Met de uitspraak van de Hoge Raad zijn de veroordelingen definitief.