Veroordeling wegens medeplegen van moord op Curaçaose politicus Wiels blijft in stand

5 november 2019

De veroordeling van een verdachte tot 26 jaar gevangenisstraf wegens het medeplegen van de moord op de Curaçaose politicus Helmin Wiels blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag bepaald.

Wiels werd op 5 mei 2013 om het leven gebracht op het strand van Marie Pampun op Curaçao. Ten tijde van zijn dood was hij de leider van de regeringspartij Pueblo Soberano (‘Onafhankelijk Volk’).

Voor de moord werden tot nu toe vier mannen verantwoordelijk gehouden. Een verdachte werd voor zijn berechting om het leven gebracht, een andere pleegde zelfmoord in zijn cel. Een derde verdachte (de schutter) is op 5 juli 2016 onherroepelijk veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens de moord op Wiels en twee andere moorden.

Het gerechtshof oordeelde dat de verdachte in deze zaak in opdracht van een ander een leidende rol heeft gehad in het opzetten van het plan voor de moord op Wiels en de financiële afwikkeling daarvan. Het hof legde hem wegens het medeplegen van de moord 26 jaar celstraf op.
De verdachte stelde beroep in cassatie in. De zeven cassatieklachten richten zich met name op het gebruik van een aantal (anonieme) getuigenverklaringen voor het bewijs.
De ingediende cassatieklachten slagen naar het oordeel van de Hoge Raad niet. De Hoge Raad heeft de klachten zonder inhoudelijke motivering afgedaan omdat het cassatieberoep ongegrond is en geen juridisch belangrijke nieuwe vragen oproept.
Met de uitspraak van de Hoge Raad is de veroordeling definitief.

Uitspraak op rechtspraak.nl

ECLI:NL:HR:2019:1697