Conclusie AG: veroordelingen verdachten Nijmeegse scooterzaak in stand laten

16 januari 2018

De veroordelingen van de twee verdachten in de zogenoemde ‘Nijmeegse scooterzaak’ wegens het medeplegen van dood door schuld in het verkeer dient in stand te blijven. Dat adviseert advocaat-generaal Hofstee de Hoge Raad in zijn conclusie van vandaag.

De twee verdachten bereidden in januari 2010 een overval voor op het Belvoir Hotel te Nijmegen. Toen zij de politie bemerkten, sloegen zij op de vlucht op een scooter, reden onder meer met hoge snelheid door rood licht en reden daarbij een voetganger aan die daardoor kwam te overlijden.

Omdat beide verdachten elkaar aanwijzen als de bestuurder van de scooter en ander bewijs daarover ontbreekt, blijft onduidelijk wie de bestuurder en wie de bijrijder is geweest. In 2012 sprak het gerechtshof Arnhem beide verdachten daarom vrij van het (mede)plegen van de dodelijke aanrijding. Het Openbaar Ministerie ging tegen die vrijspraken in cassatie. De Hoge Raad achtte de cassatieberoepen gegrond en verwees de zaken op 17 december 2013 naar het gerechtshof ’s-Hertogenbosch. Dat hof veroordeelde de beide mannen wegens het medeplegen van dood door schuld in het verkeer tot een gevangenisstraf van vier jaren, respectievelijk drie jaren en negen maanden. Beide verdachten hebben tegen hun veroordeling cassatieberoep ingesteld.

De advocaat-generaal adviseert in de ene zaak het cassatieberoep niet-ontvankelijk te verklaren, omdat de aangevoerde middelen geen behandeling in cassatie rechtvaardigen. In de andere zaak wordt geklaagd over het bewijs van medeplegen door de bijrijder. De advocaat-generaal gaat in zijn conclusie in op de vereisten voor het medeplegen van schulddelicten en adviseert tot verwerping van deze klacht. De beide uitspraken dienen volgens de advocaat-generaal dan ook in stand te blijven.

Het is nog niet bekend wanneer de Hoge Raad uitspraak doet in deze zaak.

De conclusie van de advocaat-generaal is een onafhankelijk advies aan de Hoge Raad, die vrij is dat al dan niet te volgen. De advocaat-generaal is lid van het parket bij de Hoge Raad. Het parket bij de Hoge Raad is een zelfstandig, onafhankelijk onderdeel van de rechterlijke organisatie. Het behoort niet tot het Openbaar Ministerie.

Publicatie op rechtspraak.nl

ECLI:NL:PHR:2018:15
ECLI:NL:PHR:2018:16