AG adviseert nader onderzoek n.a.v. herzieningsverzoek Baybasin

4 september 2012

Advocaat-generaal Aben heeft vandaag een conclusie genomen naar aanleiding van het herzieningsverzoek van H. Baybasin. Hierin adviseert hij de Hoge Raad nader onderzoek in te stellen naar de vraag of een grond voor herziening aanwezig is.

Baybasin werd op 30 juli 2002 door het hof te Den Bosch veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor onder meer moord. Zijn raadsvrouw mr. Van der Plas, advocaat in Amsterdam, heeft een uitgebreid toegelicht herzieningsverzoek ingediend. Daarin heeft de advocaat-generaal aanleiding gezien de Hoge Raad te adviseren tot nader onderzoek naar met name de mogelijkheid van onregelmatigheden in de telefoontaps waarop het bewijs tegen Baybasin mede is gebaseerd en het opsporingsonderzoek dat indertijd tegen Baybasin is verricht.

Een conclusie is een rechtsgeleerd advies aan de Hoge Raad. De advocaat-generaal is lid van het parket bij de Hoge Raad. Het parket bij de Hoge Raad is een zelfstandig, onafhankelijk onderdeel van de rechterlijke organisatie. Het behoort niet tot het Openbaar Ministerie.

Het parket bij de Hoge Raad kan zich over een door de Hoge Raad te beoordelen zaak niet anders uitlaten dan in het kader van de conclusie en is dan ook niet in de gelegenheid tot het geven van nader commentaar.

Publicatie op rechtspraak.nl

ECLI:NL:PHR:2012:BX6402