Wetenschappelijk medewerker kabinet president


Functieomschrijving

  • Je adviseert en ondersteunt de president met betrekking tot juridische, maatschappelijke, bestuurlijke en politieke ontwikkelingen die relevant zijn voor de taakuitoefening en de maatschappelijke positie van de rechter in het algemeen en de Hoge Raad in het bijzonder.
  • Je adviseert en ondersteunt de president bij internationale contacten, waaronder contacten met het Caribisch deel van het Koninkrijk en het netwerk van presidenten van hoogste gerechten van de Europese Unie. Je concipieert antwoorden op juridische vragen van presidenten van het netwerk. Je bent betrokken bij de samenwerking van de Hoge Raad met Indonesië en Suriname.
  • Je bestudeert rapporten, wetsvoorstellen en beleidsnotities en maakt relevante onderdelen hiervan efficiënt toegankelijk voor de president.
  • Je organiseert of draagt bij aan projecten, symposia, werkgroepen en commissies namens de president.
  • Je neemt in overleg met de president deel aan werkgroepen, commissies en projecten binnen en buiten de Hoge Raad.
  • Je ontvangt groepen bij de Hoge Raad en geeft presentaties over de Hoge Raad.
  • Je stelt concepten voor speeches en voordrachten op.
  • Je beantwoordt zo nodig aan de president gerichte brieven, verzoeken en vragen of zorgt voor en coördineert beantwoording door anderen.
  • Je treedt in voorkomende gevallen op als waarnemend griffier in door de president te behandelen interne klachtzaken. Je fungeert als griffier van de vierde kamer van de Hoge Raad.

Functie-eisen

  • Je hebt een master rechtsgeleerdheid (Nederlands, fiscaal of notarieel recht)
  • Je hebt een aantal jaren relevante werkervaring
  • Je hebt een goed analytisch vermogen
  • Je hebt een goede mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid in de Nederlandse taal en bij voorkeur ook in de Engelse taal
  • Je kunt zowel zelfstandig als in teamverband werken

Competenties

Zowel mondeling als schriftelijk kun je ideeën, voorstellen en standpunten helder en overtuigend uitdragen. Je bent geïnteresseerd in en volgt ontwikkelingen in de maatschappij, politiek en rechtspraak, die de taken en positie van de rechter en in het bijzonder de Hoge Raad kunnen raken. Je kunt de president hierin bruikbare adviezen geven. Je kunt ook bij complexe en gevoelige juridische, maatschappelijke en politiek-bestuurlijke onderwerpen de positie en standpunten van (de president van) de Hoge Raad op een aansprekende manier verwoorden. Je hebt een goede antenne voor gevoeligheden binnen en buiten de organisatie en kunt de president hierin van bruikbare adviezen voorzien. Je hebt relevante werkervaring. Je hebt het vermogen een goed netwerk van contacten te onderhouden binnen de gemeenschappelijke organisatie van de Hoge Raad. Je bent in staat om werkzaamheden zo nodig ook binnen kort tijdsbestek te verrichten en tot de gewenste resultaten te komen.

Arbeidsvoorwaarden

Je begint met een tijdelijk contract dat bij goed functioneren kan leiden tot een vast dienstverband. Het salaris wordt afhankelijk van je aantal jaren werkervaring vastgesteld volgens de CAO Rijk, in eerste instantie volgens schaal 11. Schaal 11 heeft een maximumsalaris van € 6.110,94 bruto per maand bij een 36-urige werkweek, exclusief 16,5% Individueel Keuzebudget (IKB). Na één jaar bij de Hoge Raad te hebben gewerkt in de functie van wetenschappelijk medewerker én bij 6 jaar relevante juridische werkervaring wordt bij goed functioneren het salaris vastgesteld volgens schaal 12. Schaal 12 heeft een maximum van € 6.907,67 bruto per maand, exclusief 16,5% IKB.

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,50% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden

Na een periode in het kabinet van de president behoort instroom in het wetenschappelijk bureau van de Hoge Raad tot de mogelijkheden. Na ongeveer zes jaar in de functie van wetenschappelijk medewerker word je geacht een vervolgstap te zetten in je (verdere) loopbaan. Er is voldoende gelegenheid om cursussen te volgen.

De Hoge Raad hecht waarde aan een inclusieve en respectvolle werkomgeving, waar collega’s zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen, ongeacht hun achtergrond, geslacht, seksuele geaardheid, etniciteit, religie of handicap. Diversiteit in de vorm van verschillende achtergronden en perspectieven wordt bij de Hoge Raad gewaardeerd en erkend als een essentiële waarde die onze organisatie versterkt.

Interesse?

Voor meer informatie over de functie kun je contact opnemen met de griffier Ilona Wolffram via het telefoonnummer 06-52 87 75 36.

We ontvangen je sollicitatie, inclusief curriculum vitae en cijferlijsten van bachelor en master, graag uiterlijk 8 september 2024. Het bijvoegen van één of enkele door jou geschreven juridische stukken wordt gewaardeerd. Je kunt je sollicitatie sturen naar vacature@hogeraad.nl, onder vermelding van vacature wetenschappelijk medewerker kabinet president.

Een assessment of (schrijf)test kan deel uitmaken van de procedure.

De sollicitatiegesprekken vinden in de eerste helft van september 2024 plaats.

Op acquisitie wordt geen prijs gesteld.