Solliciteren bij het wetenschappelijk bureau


Er zijn met regelmaat vacatures binnen het wetenschappelijk bureau van de Hoge Raad. Deze kunnen liggen op het gebied van het civiele recht, strafrecht of belastingrecht.

Een medewerker van het wetenschappelijk bureau helpt bij het voorbereiden en opstellen van concept-uitspraken of concept-conclusies voor een raadsheer of een advocaat-generaal.

De ondersteuning bestaat onder meer uit het doen van onderzoek in literatuur, jurisprudentie en wetsgeschiedenis voor de behandeling van het cassatieberoep.

Functie-eisen

Een aan een Nederlandse universiteit behaald relevant doctoraal of masterdiploma. Praktijkervaring en publicaties strekken tot aanbeveling. Ook pas afgestudeerden kunnen in aanmerking komen, indien zij uitstekende studieresultaten hebben behaald.

Bijzonderheden

Na vijf à zes jaar in deze functie wordt men geacht een vervolgstap te zetten in de loopbaan. Na een dienstverband van tenminste vier jaar geeft de Hoge Raad ruimte voor het volgen van een opleiding tot rechter. Veel voormalige leden van het wetenschappelijke bureau zijn nu rechter; anderen gingen naar universiteiten, departementen, advocatuur en bedrijfsleven.

Zou u graag bij één van de secties van het wetenschappelijk bureau van de Hoge Raad komen werken, dan kunt u een (open) sollicitatie sturen naar vacature@hogeraad.nl of:

Hoge Raad der Nederlanden,
T.a.v. mevrouw V. de Witte, directeur bedrijfsvoering
Postbus 20303
2500 EH Den Haag

Een schriftelijke test kan deel uitmaken van de selectieprocedure.

Voor meer informatie over werken bij het wetenschappelijk bureau kunt u contact opnemen met de afdeling Personeel en Organisatie, telefoonnummer 070 361 14 98.


In de afgelopen vier jaar heb ik voor fiscale advocaten-generaal gewerkt en samengewerkt met meerdere raadsheren. Van gemeentelijke belastingen tot aan ingewikkelde vennootschapsbelasting-zaken, je werkt mee aan allerlei soorten zaken. Ik dacht in een hele formele werkomgeving terecht te komen, maar de omgang onderling is juist heel laagdrempelig en de sfeer op de werkvloer is erg prettig.

Ulviye Isik, medewerker wetenschappelijk bureau