Werken bij


Bij de Hoge Raad werken ongeveer 270 personen. De organisatie bestaat uit drie zelfstandige onderdelen: de Hoge Raad, het parket bij de Hoge Raad en de directie bedrijfsvoering.

In de Hoge Raad en bij het parket bij de Hoge Raad werken ruim 55 raadsheren (rechters) en advocaten-generaal. In directie bedrijfsvoering zijn de juridische en administratieve ondersteuning samengebracht. Onder verantwoordelijkheid van de directeur bedrijfsvoering vallen eveneens de financiën, de automatisering, communicatie, facilitaire- en personeelszaken, het kenniscentrum (de bibliotheek) en het archief.

Wetenschappelijk bureau
De raadsheren in de Hoge Raad en de advocaten-generaal bij het parket worden bijgestaan door een wetenschappelijk bureau. Hier werken zo’n honderd talentvolle juristen. Deze medewerkers doen voorbereidend onderzoek en schrijven concepten voor conclusies en arresten. Zij werken in het algemeen vijf tot zes jaar bij de Hoge Raad. Voor deze wetenschappelijk medewerkers biedt de tijd bij het wetenschappelijk bureau de gelegenheid om veel te leren van de ervaren raadsheren en advocaten-generaal.

Prettige werksfeer
De organisatie kenmerkt zich als een professionele organisatie met mensen die erg betrokken zijn. Voor veel raadsheren, advocaten-generaal en medewerkers is bezig zijn met het recht meer dan een baan. Maar behalve voor het recht, hebben ze ook passies voor andere zaken in het leven, zoals muziek, sport en reizen. De mensen die er werken zijn een bonte verzameling van verschillende leeftijden en persoonlijkheden. Met liefhebbers van opera- tot rock, van voetbal- tot wielrenfanaten.

Werken bij de Hoge Raad betekent niet alleen vakinhoudelijke verdieping, maar ook veel ruimte voor persoonlijke groei. Het werk is uitdagend en afwisselend. Je juridische kennis pas je dagelijks toe bij maatschappelijke onderwerpen.


Wie kunnen er raadsheer in de Hoge Raad worden?

Wie kunnen er advocaat-generaal worden?